Kterak se Eliška vydala do světa na zkušenou

Pomerančové uklízení

27. 7. 2015 12:35
Rubrika: Nezařazené

   Zítra za mnou dorazí rodina, dva týdny spolu budeme cestovat a pak už jen týden a pojedu domů. Proto jsem se dneska pustila do pořádného úklidu a balení. Obracím vzhůru každý šuplík, třídím, vyhazuju, praskám nedopraskané bublinkové fólie a k tomu poslouchám Dívku s pomeranči. Česky, norsky si na to zatím netroufám, i když je to od norského autora a originál bude určitě lepší. Trochu při tom brečím. Ale ne proto, že je to smutné, i když ani za to by se člověk nemusel stydět.

Četli jste to? Je to krásný příběh od Josteina Gaardera, kde těžce nemocný tatínek píše dopis svému synovi. Píše o životu jako o pohádce, jako o příběhu, ze kterého ale bude muset odejít. Popisuje tam setkání s dívkou s pomeranči, která je záhadná, možná dokonce i víla a nebo ani neexistuje, tedy to si zprvu myslí Georg, kterému je dopis od dávno mrtvého otce adresován. A já tu třídím šuplíky a najednou mě to praští do hlavy jako Newtona jablko. Není to jen Georgův tatínek Jan Olav, ale každý den stovky a tisíce lidí, kteří opouštějí nějakou pohádku. Tenhle život, tuhle planetu, ale i třeba svoje město, školu, rodinu, zemi nebo sny. A tak jako Jan Olav ví, že si ho jeho malý syn asi nebude pamatovat, tak i já tuším, že za pár let vyblednou naše společné norské vzpomínky na řeku Nil, která nám protéká parkem a je plná krokodýlů, na Sylvelininu tajnou řeč, nejlepší schovky v domě i na vybroukávané české písničky. Zbyde jen pár legračních fotek, které strnule zobrazují to, co se tu za ten rok odehrálo. Prázdné místo u stolu bude obsazeno další au-pairkou a po ní další až všechny splynou v jednu starou a zaprášenou vzpomínku.

Procházím tu dětské obrázky, které se mi za tu dobu nakupily na stole a vzpomínám si na poslední slova té knížky. Ale snít o něčem nepravděpodobném má své jméno. Říká se tomu naděje.

A když jdu pak pověsit prádlo, leží na stole sáček, který je plný pomerančů.

Zobrazeno 785×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio